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 RE:  May state employee receive specialized telecommunications equipment 

under state distribution program? 
 
 DECISION: Yes, as long as not involved in decisions concerning the distribution of 

TDDs 
 
  This opinion is in response to your October 9, 1995, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the December 19, 1995, meeting of the Commission, and the following opinion is 
issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  Kentucky Revised Statute (KRS) 163.525 
required the Commission on the Deaf and Hard of Hearing to establish a program by July 1, 
1995, to distribute "telecommunications devices for the deaf" ("TDDs") to any person who is a 
Kentucky resident, is at least five years old, and is certified as deaf, hard of hearing, or severely 
speech impaired by a licensed physician, audiologist, speech pathologist, or by any other method 
recognized by the Commission on the Deaf and Hard of Hearing.  The purpose of the program is 
to provide deaf and hard of hearing consumers equal access to telecommunications.  The 
Commission on the Deaf and Hard of Hearing is authorized by statute to prioritize distribution  
of TDDs based on need.  However, administrative regulation 735 KAR 1:010 requires TDDs to 
be distributed on a nondiscriminatory, first-come, first- served basis. 
 

  There are several state employees who are deaf and hard of hearing and who would benefit from 
this program.  You ask if it is appropriate according to the Executive Branch Code of Ethics for a state 
employee, commission member of the Commission on the Deaf and Hard of Hearing, or person who has a 
personal service contract with the state to apply for a TDD.  Other states you have surveyed provide distribution 
of such devices to any person who is eligible, regardless of whether they are state employees. 
 
  KRS 11A.040(4) provides: 
 
   (4) No public servant shall knowingly himself or through any business in 

which he owns or controls an interest of more than five percent (5%), or by any other 
person for his use or benefit or on his account, undertake, execute, hold, or enjoy, in 
whole or in part, any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, 
awarded, or granted by any state agency. This provision shall not apply to a contract, 
purchase, or good faith negotiation made pursuant to KRS Chapter 416 relating to 
eminent domain or to agreements which may directly or indirectly involve public 
funds disbursed through entitlement programs. 
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  In addition, KRS 11A.020(1)(a) provides: 
 
   (1) No public servant, by himself or through others, shall 

knowingly: 
   (a) Use or attempt to use his influence in any matter 

which involves a substantial conflict between his personal or private 
interest and his duties in the public interest; 

 
  State employees are prohibited by the provisions above from having any type of 
contract or agreement with any state agency unless such agreement is distributed through an 
entitlement program.  Although distribution of TDDs is not considered an entitlement, the 
Commission does not believe application for a TDD by a state employee is considered a contract 
or agreement with a state agency.  TDDs are available by law to those persons who meet certain 
criteria.  Because TDDs are distributed on a first-come, first-served basis to those persons who 
are objectively certified, the Commission believes it is permissible for a state employee to apply 
for and receive a TDD. 
 
  The Commission concluded in Advisory Opinion 93-53 (a copy of which is 
enclosed) that board and commission members are not considered public servants and thus are 
not subject to the provisions of KRS Chapter 11A.  Likewise, the Commission, in Advisory 
Opinions 93-71 and 93-91 (copies of which are enclosed), held that physicians and attorneys 
who contract with the state to provide services on a limited basis are not considered employees 
in the executive branch and are not public servants subject to the ethics code.  Therefore, a 
member of the Commission on Deaf and Hard of Hearing or a person who holds a personal 
service contract to provide services on a limited basis to a state agency is not prohibited by the 
ethics code from applying for specialized TDD equipment. 
 
  However, if distributions of TDDs are made on a basis other than first-come, first-
served, and an employee or commission member is directly involved in his official duty in 
decisions concerning the distribution of such equipment, a personal conflict may exist between 
his private interest and his duties in the public interest.  In that case, an employee should not 
apply for a TDD unless he refrains from involvement in such decisions.  Similarly, a commission 
member, although not subject to the ethics code, would be advised to refrain from such 
decisions, also. 
 
     EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
     __________________________________________ 
     BY: Martin J. Huelsmann, Chairman 
 
Enclosure: AO 93-53 
  AO 93-71 
  AO 93-91 


